Chińskie porady na jesień

Według chińskiej tradycji tylko zachowanie spokoju ducha i zaniechanie forsownych prac pozwala jesienią zachować dobry nastrój. Pomaga w tym również długi sen, który wzmacnia pierwiastek żeński Yang. Zapewnia to harmonię Qi (ducha).

Według chińskiej tradycji tylko zachowanie spokoju ducha i zaniechanie forsownych prac pozwala jesienią zachować dobry nastrój. Pomaga w tym również długi sen, który wzmacnia pierwiastek żeński Yang. Zapewnia to harmonię Qi (ducha).

Zwyczaje chińskie nakazują spożywać w tym okresie pokarmy o dużej zawartości witamin i innych substancji odżywczych, aby przygotować ciało na długą zimę. Należy pamiętać, aby w tej stosunkowo suchej porze roku dbać o odpowiednie nawilżenie płuc, które są w tym czasie narażone na infekcje. Działa to także znakomicie na podniesienie poziomu pierwiastka męskiego Yin.

W tym okresie zalecane jest picie dużej ilości wody, zielonej herbaty i mleka sojowego.

Dbające o zdrowie chińskie rodziny zwiększają porcje spożywanych świeżych owoców, warzyw i kleiku ryżowego. Dwie tradycyjne potrawy chińskie, które pomagają wzmocnić ciało w okresie jesiennym, to rosół z kurczaka z ziołami i orzechy w miodzie.

Reklama

Rosół przyrządzamy z kilogramowego kurczaka i z 30 g zioła znanego pod nazwą chinese angelica (angelica sinensis). Gotujemy w czystej wodzie na małym ogniu przez godzinę. Po ugotowaniu, rosół należy przyprawić solą i białym pieprzem. Zupę należy podawać wraz z rozdrobnionym mięsem w małych miseczkach.

Rosół może być podawany jako danie główne. Chińczycy uważają, że świetnie czyści krew i wzmacnia ducha Qi.

Kurczak należy do potraw z natury "gorących", a więc rozgrzewa żołądek, co jest bardzo wskazane w okresie chłodów jesiennych.

Kolejnym daniem wzmacniającym odporność przed jesiennymi infekcjami, są migdały i orzechy. Aby prawidłowo przyrządzić mieszankę, należy włożyć do niewysokiego garnka 250 g oczyszczonych migdałów i orzechów włoskich, zalewamy je miodem (500 g) zwracając uwagę, by bakalie zostały nim równomiernie pokryte, następnie podgrzewamy wszystko na małym ogniu. 

Orzechy mogą być podane, jako deser. Chińczycy uważają, że potrawa ta znakomicie wzmacnia nerki i nawilża płuca.

Jacek Wan

 

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy