5 superfoods, które warto jeść jesienią i zimą

Sezon jesienno-zimowy to czas, gdy wybór świeżych, smacznych warzyw i owoców jest ograniczony. Wystarczy jednak odrobina kreatywności w kuchni, a z dostępnych ogólnie świeżych warzyw i przetworów można wyczarować posiłek bogaty w witaminy i substancje odżywcze. Oto 5 superfoods, które warto jeść jesienią i zimą.

Czy wiesz, jak dzięki diecie zapobiec chorobom takim, jak nadciśnienie, zespół suchego oka oraz chorobom serca? Jedz tych pięć produktów spożywczych, a będziesz zdrowy przez wszystkie zimowe miesiące.

1. Marchewka

Marchewka to bogactwo beta-karotenu, czyli witaminy A. Wpływa ona na kondycję skóry, włosów, paznokci i wzroku, dlatego jest często stosowana w profilaktyce takich chorób, jak zespół suchego oka. Badania wskazują także, że substancje znajdujące się w marchewce mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe, a także skuteczność w profilaktyce miażdżycy i choroby wieńcowej. Jeśli lubisz jeść marchewkę gotowaną, staraj się gotować ją w całości. Pokrojona marchewka straci więcej wartości odżywczych w kontakcie z wysoką temperaturą.

Reklama

2. Tłuste ryby

Makrela, łosoś, sardela, tuńczyk, śledź - te wszystkie ryby mają wysoką zawartość wielonienasconych kwasów tłuszczowych Omega-3. NNTK są odpowiedzialne za wiele procesów, jednak do ich kluczowych zalet należy fakt, że pomagają obniżyć poziom trójglicerydów we krwi. Dodatkowo, to właśnie kwasów tłuszczowych potrzebują witaminy, aby rozpuścić się w organizmie. Kwasy Omega-3 hamują procesy starzenia i dodatkowo są stosowane w profilaktyce takich schorzeń, jak zespół suchego oka, choroby związane z układem krążenia, nadwagi.

3. Buraki

Buraki to samo zdrowie! Dzięki zawartości azotanów pomagają zredukować wysokie ciśnienie krwi, podnosząc poziom tlenku azotu we krwi, substancji odpowiedzialnej za procesy regulacji ciśnienia. Dlatego są bardzo polecane osobom borykającym się z nadciśnieniem, ale na tym nie kończą się zalety buraków. Wspomagają układ krwionośny i hamują procesy starzenia dzięki obecności antyutleniaczy, a dodatkowo dzięki zawartości kwasu foliowego pomagają unormować poziom cholesterolu we krwi.

4. Kiszonki

Kiszonki są często niedocenianym produktem spożywczym, którego zalet prozdrowotnych nie sposób przecenić. Produkty fermentowane działają dobroczynnie na jelita, wzbogacając ich florę o dobre bakterie, działające jak naturalne probiotyki. Kiszone ogórki, marchewka, rzodkiewki i inne warzywa jedzone raz dziennie zadziałają jak kuracja odpornościowa i dodatkowo dostarczą niezbędnej witaminy C.

5. Orzechy włoskie

Orzechy włoskie uważa się za najzdrowsze orzechy. Warto je jeść regularnie szczególnie, że są one źródłem wielu witamin i bardzo łatwo kupić je jesienią i zimą. Orzechy włoskie są bardzo zdrowe ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy E, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Hamuje procesy starzenia, działa antycukrzycowo i wykazuje bardzo skuteczne działanie na układ krwionośny.

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy