Idealne espresso – jak przygotować tę kawę w domowym zaciszu?

Dla niektórych to tylko kawa, inni zaś każdorazowo celebrują jej spożywanie. Espresso, bo to o tej włoskiej małej czarnej mowa, to kultowy napój, który pokochał cały świat. Dowiedz się, gdzie zaczęła się ta historia, a także, jak zaparzyć perfekcyjne espresso w domowym zaciszu!

Espresso ma 25 ml, jest serwowane w malutkiej, podgrzanej filiżance lub standardowej filiżance, którą wypełnia do połowy. Zazwyczaj towarzyszy mu szklanka wody, a w modnych sieciowych restauracjach - także malutkie ciasteczko. Kawa ta jest jednym ze znaków rozpoznawczych swojej ojczyzny, czyli Włoch. Co jeszcze warto o niej wiedzieć i jak przygotować je samodzielnie w domu?

Napój o ponad 100-letniej historii

Choć historia picia kawy ma swoje początki w XI wieku naszej ery, espresso jest stosunkowo młodym napojem. Mówi się, że pierwsze espresso zaparzono w 1901 roku, w ekspresie ciśnieniowym skonstruowanym przez Włocha, Luigiego Bezzera. W 1903 roku jego rodak, Achille Gaggia zakupił stworzone przez niego urządzenie i unowocześnił je, co pozwoliło na dalsze eksperymenty w parzeniu kawy. Prawdziwy przełom nastąpił jednak dopiero w 1947 roku, po kolejnym udoskonaleniu maszyny. Napój zdobył światowy rozgłos w latach 50-tych XX wieku, gdy Włosi zaczęli na szeroką skalę emigrować do Stanów Zjednoczonych i zakładać tam małe, lokalne biznesy - w tym oczywiście kawiarnie, które serwowały mocny (wł. espressivo) napój.

To właśnie jego wyrazistość stała się znakiem rozpoznawczym tego sposobu parzenia kawy, zanim jeszcze opracowano kapsułki espresso. Tradycyjnie espresso serwowane jest z małą szklanką wody, którą należy wykorzystać do przepłukania ust przed skosztowaniem kawy. Sposób ten pozwala na oczyszczenie kubków smakowych i... jeszcze głębsze doznania. Ciekawostka: Włosi słodzą espresso ok. 1 łyżeczką cukru na porcję.

Jak przygotować espresso w domu?

Aby przygotować espresso samodzielnie, warto posiadać ekspres do kawy. W przypadku tego rodzaju kawy nie ma miejsca na kompromisy i wykorzystanie alternatywnych sposobów parzenia, np. w kawiarce czy ekspresie przelewowym. Choć według tradycji, do parzenia espresso powinien być wykorzystywany ekspres ciśnieniowy - i to najlepiej kolbowy - w domowych warunkach znacznie łatwiej osiągnąć doskonałe efekty, wykorzystując ekspres do kawy na kapsułki. Funkcjonalne i intuicyjne zarazem modele renomowanych marek, takich jak m.in. Nespresso, pozwolą ci osiągnąć perfekcyjne efekty w domowym zaciszu.

Aby przygotować espresso, wykorzystując do tego ekspres do kawy na kapsułki, wystarczy podstawić filiżankę, włożyć kapsułkę w przeznaczone miejsce i wybrać odpowiedni program. W większości przypadków wystarczy kliknąć "espresso", by już po chwili cieszyć się aromatem i smakiem iście włoskiej kawy. Zwłaszcza, jeżeli wybierze się kapsułki espresso z serii Ispirazione Italia - znajdziemy je w butikach Nespresso oraz na stronie internetowej sklepu marki.

 

.
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy