Sposób na zdrowie - więcej węglowodanów, mniej białka

Zmniejszenie ilości spożywanych protein, przy równoczesnym zwiększeniu codziennej porcji węglowodanów, to zdaniem ekspertów sposób na zdrowsze i dłuższe życie.

Jak wskazują najnowsze badania zmiana stosunku ilości spożywanych protein i węglowodanów, daje takie same korzyści jak ograniczenie o 40 proc. codziennej ilości spożywanych kalorii.

Badania nawiązują do ostatnich doniesień naukowców, z których wynikało, że ograniczenie liczby spożywanych kalorii może mieć wpływ na przyspieszenie metabolizmu, jak również długość życia.

To co podkreślają badacze, takie długotrwałe i drastyczne ograniczenie ilości spożywanego jedzenia byłoby trudne dla większości ludzi, jak również miało negatywny wpływ na ich zdrowie.

Reklama

Na podstawie badań, przeprowadzonych na myszach, badacze odkryli, że jedzenie mniejszych ilości wysokiej jakości białka i większej ilości węglowodanów, przynosi takie same efekty, jak zmniejszenie o 40 proc. codziennej liczby spożywanych kalorii.

Naukowcy zaznaczają jednak, że źródłem węglowodanów powinny być zdrowe i pełnowartościowe produkty - owoce, warzywa, kasze, produkty pełnoziarniste. Wykluczyć z diety należy białe pieczywo, słodycze, ciasta i cukry rafinowane.

- Nasze badania przeprowadzone na myszach pokazały, że zmniejszenie ilości spożywanego białka i zwiększenie ilości spożywanych węglowodanów, których źródłem są pełnowartościowe produkty, przynosi takie same efekty, jak drastyczne ograniczenie ilości spożywanych kalorii. Jest to lepsza i zdrowsza alternatywa, dla drastycznej diety - podkreślił dr Stephen Simpson, z Uniwersytetu w Sydney.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy