Sok z brzozy - źródło zdrowia

Bzowina, czy oskoła, oba te określenia odnoszą się do jednego produktu – soku z brzozy, który ma niezwykłe właściwości zdrowotne.

Sok z brzozy jest bardzo bogaty w witaminy i mikroelementy. Można w nim znaleźć między innymi kwas cytrynowy, jabłkowy, fosfor, potas, wapń, a przede wszystkim witaminy z grupy B.

Zwolennicy medycyny naturalnej podkreślają, że sok brzozowy jest świetnym środkiem wspomagającym leczenie raka, a także działa profilaktycznie. Dzięki temu, że wchłania się bardzo szybko i jest zalecany przy chorobach nerek i trzustki. Wspomaga ich pracę, wypłukuje złogi w ten sposób zapobiegając tworzeniu się kamieni moczowych.

Sok można kupić już w większości sklepów spożywczych. Można też zebrać go samemu - jest ku temu najlepsza okazja, ponieważ sok pojawia się w chwili, kiedy drzewo budzi się po zimie. Trzeba koniecznie zdążyć nim pojawią się liście.

Reklama

Najpierw należy wybrać odpowiednią brzozę. Najlepiej jeśli na wysokości 1-1,5 metra będzie miała średnicę ponad 20 cm. Powinno też być zdrowe i rosnąć z dala od dróg i budynków mieszkalnych. Jednak lepiej nie wybierać się po sok do lasu - można zapłacić dość dotkliwą karę.

Kiedy już znajdzie się odpowiednie drzewo należy na wysokości około pół metra wywiercić otwór na głębokość do 5 cm. Średnica otworu nie powinna przekraczać 3 cm. Najlepiej, żeby idealnie pasowała do średnicy rurki, jaką do niego włożymy.

Po wywierceniu otworu wkładamy do niego rurkę i szczelnie obwiązujemy taśmą. Do drugiego końca rurki przywiązujemy szczelnie pojemnik. W ten sposób tworzy nam się urządzenie, dzięki któremu w ciągu doby możemy zebrać około 5 litrów płynu. Po zebraniu soku należy bardzo dobrze zabezpieczyć drzewo odpowiednimi specyfikami. W innym przypadku może zachorować i za rok nie będzie już skąd pozyskać soku.

Niestety sok się dość szybko psuje i przechowywany w lodowce zachowuje swoją świeżość maksymalnie przez tydzień.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy