Słodkie kłamstwo: Dodawanie tego do napojów wcale nie poprawia ich smaku

Jeśli preferujesz herbatę od kawy, to lepiej jej nie słódź - nie ma sensu /123RF/PICSEL
Reklama

Cukier jest ostatnimi czasy na cenzurowanym. I nie ma się czemu dziwić, bo nie daje nam nic dobrego oprócz chwili przyjemności. Ale i ta może być wątpliwa. Jeśli twierdzisz, że nie możesz wypić herbaty bez łyżeczki cukru, naukowcy właśnie dali ci odpowiedź: możesz.

Najnowsze badania przeprowadzone przez Uniwersytet Londyński i Uniwersytet w Leeds udowodniły, że cukier w herbacie nie wpływa na jej walory smakowe. A jeśli ktoś nie lubi gorzkiej herbaty, to istnieją inne sposoby, aby zmienić jest smak.

Badacze zebrali grupę kilkudziesięciu mężczyzn, którzy codziennie pili herbatę z cukrem. Niektórzy z nich dochodzili nawet do pięciu lub sześciu filiżanek. Każdy słodził więcej niż siedem łyżeczek dziennie.

Uczestników poproszono, aby po prostu przestali słodzić napój przez miesiąc i oceniali na bieżąco jego smak.

Reklama

Podzielono ich na dwie grupy: tych, którzy stopniowo redukowali cukier w herbacie i tych, którym kazano z dnia na dzień przestać ją słodzić.

Okazało się, że większość badanych w obu grupach była w stanie odstawić słodkie kryształki i czerpać przyjemność z gorzkiej herbaty w takim samym stopniu, jak wcześniej.

Kilka miesięcy później zapytano ich o to, jaką herbatę piją. 40 proc. przyznało, że odstawiło cukier na dobre. 36 proc. słodziło mniej niż przed badaniem. Większość z nich stanowili przedstawiciele grupy redukującej cukier stopniowo podczas badania.

Naukowcy wyszli z założenia, że słodzenie herbaty nie jest konieczne do tego, żeby dobrze smakowała, a raczej zabija jej naturalny aromat. Mówią też, że zamiast łyżeczki cukru, można dodawać do herbaty cynamon albo odrobinę soku owocowego. Zredukuje to gorzki posmak, ale nie będzie aż tak szkodliwe dla zdrowia.


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy