Na rozgrzewkę
Jesienna kuchnia pachnie przyprawami, które pobudzają apetyt i rozgrzewają ciało!
Maciej Kuroń, znany kucharz, uwielbia jesień. - To czas, kiedy kuchnia i spiżarnia najintensywniej pachną ziołami, owocami, przetworami i nalewkami otwieranymi po to, by wyleczyć kichających domowników.
- Prawie każdy, kogo zapytać o smaki i zapachy dzieciństwa, wspomni o smażonych konfiturach - mówi Kuroń. - Jesienne potrawy są cięższe, bardziej obfite, intensywniej przyprawiane. Nie tylko po to, by nadać potrawom wyrazisty smak, ale też po to, aby wzmocnić ich rozgrzewające działanie.
Piekło w gębie
Wśród rozgrzewających przypraw najważniejsze są: imbir, kminek, czosnek, chili, gałka muszkatołowa, kardamon, majeranek, ostra papryka, pieprz, rozmaryn, tymianek, goździki i cynamon. Większość z nich doskonale się ze sobą komponuje. Pobudzają krążenie, przyspieszają przemianę materii.
Jeśli dodać jeszcze trochę miodu, rozgrzewka będzie naprawdę mocna! Ale uwaga, w przypadku ostrych przypraw (szczególnie papryki) trzeba zachować ostrożność, ponieważ mogą uczulać. Chorzy na migrenę też powinni ostre przyprawy stosować z umiarem, bo rozszerzają one naczynia kapilarne.
Dla twardzieli
Gdy za oknem ziąb, warto zrobić grzańca. Pachnące przyprawami ciepłe piwo lub wino znane jest od wieków. Kiedyś służyło przede wszystkim celom leczniczym i obrzędowym. Tradycyjne przepisy na napoje rozgrzewające można znaleźć m.in. w zbiorach Muzeum Wsi Kieleckiej.
Do ich robienia wykorzystywano m. in. owoce dzikiej róży i tarniny. Charakterystyczny słodko-ostry aromat nadają im głównie imbir, cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa.
Aleksandra Musiał
GRZANE PIWO
3 litry jasnego piwa
10 dag cukru
trochę cynamonu
10 goździków
2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w syropie
Do rondla wlać butelkę piwa, dodać cukier, goździki, cynamon i skórkę pomarańczową. Gotować ok. 5 minut, przecedzić. Do gorącego płynu wlać pozostałe piwo, zagrzać i zaraz podawać.
GROG Z MIODEM
pół litra naparu herbaty
150 g miodu gryczanego
1 cytryna
2 laski cynamonu
7 goździków
7 ziarenek czarnego pieprzu ćwierć litra wódki
Herbatę z miodem podgrzewać, aż miód się rozpuści. Dodać sok z cytryny, cynamon, rozgniecione goedziki i czarny pieprz. Gotować na wolnym ogniu oko.o 5 minut. Przecedzić, dolać wódkę, wymieszać, wlać do szklanek i udekorować paskami cytrynowej skórki.
ROZGRZEWAJĄCY NAPÓJ IMBIROWO-CYNAMONOWY
10 g kory cynamonu
10 g suszonego korzenia arcydzięgla
15 g świeżego imbiru pokrojonego w plasterki
Wszystko zalać trzema szklankami wody i gotować na wolnym ogniu przez kwadrans. Odcedzić. Popijać trzy razy dziennie.