Kto najchetniej sięga po fast food?
Częste spożywanie posiłków w restauracjach typu fast food jest najbardziej typowe dla klasy średniej - twierdzą autorzy amerykańskich badań, opublikowanych w piśmie "Population Health Management".
Zdaniem badaczy, nieco osłabia to popularne opinie obarczające fast foody winą za wyższy odsetek otyłych osób wśród ludności o najniższych dochodach.
- Istnieje korelacja pomiędzy otyłością a niższym dochodem, jednak nie może ona być wiązana jedynie z wyborem restauracji. Fast foody są najpopularniejsze wśród klasy średniej, gdzie otyłość występuje w mniejszym stopniu - zauważa Paul Leigh, profesor zdrowia publicznego na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis.
Leigh opiera swoje wnioski na analizie dwóch badań przeprowadzonych w USA w latach 1994-1996 (Continuing Survey of Food Intakes by Individuals oraz Diet and Health Knowledge Survey), w których udział wzięło łącznie ponad 5 tys. Amerykanów. Analizowane dane dotyczyły nawyków żywieniowych i jedzenia poza domem w zestawieniu z informacjami na temat dochodów, rasy, płci, wieku i wykształcenia.- Niskie ceny, wygoda i dodawanie zabawek to zabiegi ukierunkowane na klasę średnią - mówi Leigh. - W ciągu ostatnich 30 lat ceny niezdrowej żywności zmniejszyły się w porównaniu ze zdrowszymi produktami.