Jeden błonnik, wiele korzyści
Otręby to najbogatsze źródło błonnika po karmowego. Warto sięgać po ten produkt, by szybko i łatwo uzupełnić codzienne zapotrzebowanie na włókno pokarmowe.
Dieta statystycznego Kowalskiego w ciągu ostatnich kilku lat uległa diametralnej przemianie. Co raz częściej wybiera my żywność wysoko przetworzoną oraz typu fast food. Uwielbiamy pieczywo białe z wysokie go przemiału, miękkie i puchate bułeczki. Badania wskazują, że statystyczny Kowalski spożywa zdecydowanie zbyt mało błonnika w diecie. Takie tendencje w odżywianiu prowadzą do nad wagi, otyłości i znacznie zwiększa ją ryzyko za chorowania na choroby cywilizacyjne, w tym nowotwory jelita grubego.
Otręby to produkt powstały z przemiału ziarna pszenicy, żyta, orkiszu, owsa. Występują w różnych formach. Mogą być sypkie, granulowane, prasowane. Niekiedy można też spotkać otręby z dodatkami smakowymi: z suszoną śliwką, jabłkiem, zarodkami pszennymi. Nowością są otręby pochodzące z surowców ekologicznych, opatrzone certyfikatami EKO żywności. W skład otrąb wchodzi w głównej mierze ze wnętrz na warstwa owocowo - nasienna ziarna. Zawierają największą, spośród innych produktów spożywczych, ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy to mieszanina związków tworzących ściany komórkowe ro ślin. Nie są one trawione i nie wchłania ją się w przewodzie po karmowym człowieka. Błonnik pokarmowy stanowi bardzo istotny składnik naszej diety. W organizmie człowieka działa wielokierunkowo. Przede wszystkim przyspiesza perystaltykę jelit - wypełnia jelita, pobudza ich ruchy i przyspiesza pasaż treści przez przewód po karmowy, dzięki czemu niweluje za parcia i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory je li ta grubego. Ponadto stymuluje rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, która wzmaga odporność organizmu i zabezpiecza przed rozwojem bakterii chorobo twórczych. Błonnik pokarmowy zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, co wpływa na poprawę profilu lipidowego, przeciw działa miażdżycy. Spowalnia też rozkład węglowodanów, a tym samym hamuje wzrost poziomu glukozy we krwi. Pęczniejąc w żołądku zmniejsza uczucie głodu i opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek, a tym samym wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami. Błonnik po karmowy działa też ni czym "miotełka" i ułatwia usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, toksyn, metali ciężkich, wiąże jony sodu, kwasy żółciowe i cholesterol.Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez dorosłego człowieka powinno wynosić 25-40 g. Badania wykazały, że statystyczny Polak spożywa błonnika zdecydowanie za mało, bo zaledwie ok. 10-12 g. Diety bogate w błonnik zalecane są przez lekarzy przy chorobach, takich jak m.in.: nadwaga, otyłość, cukrzyca, miażdżyca i kamica żółciowa. Zdrowa dieta wysoko błonnikowa jest też pomocna, gdy pojawiają się zaparcia u dzieci. Na ilość włókna w diecie zwraca się szczególną uwagę, gdy nawracają hemoroidy, dokucza zespól jelita drażliwego, pojawia się konieczność kontroli wartości indeksu glikemicznego. Za wartość błonnika w poszczególnych produktach spożywczych jest bardzo różna. Co więcej, w zależności od rodzaju produktu spożywczego występują inne frakcje włókna pokarmowe go. Najwięcej błonnika znajduje się w otrębach, produktach zbożowych z pełnego przemiału (głów nie w płatkach owsianych), pieczywie razowym, pełno ziarnistym, płatkach zbożowych, grubych kaszach. Dobrym źródłem błonnika pokarmowego są warzywa i
owoce oraz rośliny strączkowe. Produkty takie jak mięso, ryby, mleko, sery, jaja i produkty tłuszczowe nie zawiera ją błonnika wcale. Osoby, które z powodów zdrowotnych lub jakichkolwiek innych nie mogą lub nie lubią spożywać otrąb, mogą spróbować uzupełniać błonnik w diecie w postaci gotowych preparatów, które zawierają w swym składzie specjalnie przygotowany błonnik skoncentrowany. Gotowe produkty zawiera ją błonnik kakaowy, jabłkowy, lniany, marchwiowy, buraczany, błonnik owsiany.
Tym razem w prezentacji pod lupę wzięliśmy różne rodzaje otrąb, które są promowane przez producentów jako doskonałe źródło błonnika pokarmowe go. Przeanalizowaliśmy ich skład i wartość odżywczą, szukaliśmy w otrębach frakcji błonnika o szczególnym znaczeniu dla organizmu człowieka. Ważna była dla nas for ma produktów, otręby granulowane, czy w postaci poduszek zdecydowanie przyjemniej się konsumuje. Zwróciliśmy uwagę także na ich smak i obecność dodatków. Otręby smakowe wydały nam się najsmaczniejsze. (ack)