Fast foody w Europie zdrowsze niż w USA

To samo zamówienie złożone w restauracji typu fast food w Ameryce i w Europie może znacznie różnić się pod względem zawartości soli - wynika z raportu opublikowanego w "Canadian Medical Association Journal".

Zawartość soli w popularnych wśród bywalców fast foodów kawałkach kurczaka w panierce jest w USA 2,5-krotnie wyższa niż w takiej samej porcji kupionej w Wielkiej Brytanii.

Dobra wola restauracji

Świadczy to o tym, że kwestią dobrej woli jest to, czy sieci fast foodów ograniczą ilość soli dodawanej do posiłków - podkreśla autor raportu dr Norman Campbell z kanadyjskiego Uniwersytetu Alberty. W odpowiedzi rzeczniczka prasowa sieci McDonald's Danya Proud oświadczyła, że restauracje w USA zdążyły już zredukować poziom soli w produktach z kurczaka o 10 proc., a do 2015 roku zamierzają zmniejszyć zawartość soli we wszystkich swoich produktach o 15 proc.

Bardzo niezdrowa sól

Kanadyjczycy porównali informacje na temat składu ponad 2 tys. produktów sprzedawanych przez sześć sieci (Burger King, Domino's Pizza, Kentucky Fried Chicken, McDonald's, Pizza Hut i Subway) w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii i Wielkiej Brytanii. Campbell zwraca uwagę, że jeśli sieci fast foodów stopniowo zmniejszałyby zawartość soli w swoich produktach (np. o 5-10 proc. rocznie), klienci nawet by tego nie zauważyli, a przyczyniłoby się to do ograniczenia istotnego modyfikowalnego czynnika chorób serca. Jak wynika bowiem z najnowszego raportu amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, w Stanach Zjednoczonych w przypadku aż dziewięciu na dziesięć osób ilość spożywanej soli przekracza zalecaną dawkę.



INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: fast food | USA | Europa
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy