Dieta śródziemnomorska chroni przed utratą pamięci

Dieta śródziemnomorska uznawana jest za królową diet. Według najnowszych doniesień, ten model żywienia nie tylko chroni przed chorobami serca czy depresją, ale również może mieć istotny wpływ w zapobieganiu utraty pamięci.

W swoim badaniu specjaliści z McMaster University w Kanadzie wzięli pod lupę stan zdrowia prawie 28 tys. osób z 40 krajów.

Badania trwające pięć lat dotyczyły osób powyżej 55. roku życia, które cierpiały z powodu cukrzycy, miały za sobą historię chorób serca lub udar mózgu.

Specjaliści zbadali ich zdolność myślenia i pamięć na początku badania, po dwóch latach i po upływie około pięciu lat od rozpoczęcia badania. Równocześnie specjaliści przeanalizowali nawyki żywieniowe badanych.

Z ich obserwacji wynika, że w przypadku osób, których dieta była najbardziej zbliżona do śródziemnomorskiego modelu żywienia, obfitującego w warzywa, owoce, ryby, rośliny strączkowe, nasiona i oliwę z oliwek, prawdopodobieństwo zdolności poznawczych jest najniższe.

Reklama

Specjaliści wskazują, że zdrowa dieta zmniejsza to ryzyka o 24 proc, w porównaniu z osobami, które stosowały niezdrową dietę bogatą w produkty przetworzone.

Autor badania prof. Andrew Smyth, z McMaster University w Kanadzie zaznaczył, że zdrowe nawyki żywieniowe należy wprowadzać od najmłodszych lat.

Jednak zaznaczył, że zbilansowana i zdrowa dieta może mieć również znaczenie profilaktyczne, jak również wpływać korzystnie na stan zdrowia po przebytych chorobach.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy