Dieta - na śniadanie owsianka zamiast płatków

Sztuką gotowania w czasie diety, jest przygotowanie niskokalorycznych potraw, które będą zdrowe i powstrzymają przed podjadaniem. Naukowcy przekonują, że dobrze jest zacząć od pożywnej owsianki na śniadanie.

Badacze przekonują, aby zamiast płatków owsianych na śniadanie serwować sobie owsiankę. Na dłużej zachowamy poczucie sytości, ponadto, nie da się ukryć, że jest to zdrowa alternatywa dla lubianych przez wszystkich płatków, a podana z owocami lub miodem, może okazać się pożywnym i smakowitym daniem.

Badania wykazały jednoznacznie, że zjedzenie owsianki na śniadanie pozwala na dłużej zachować uczucie sytości i powstrzymuje nas przed sięgnięciem po przekąski.

- Przeprowadzone przez nas badania pokazały, że owsianka, ze względu na swoje właściwości, ma znaczący wpływ na to, jak długo pozostajemy syci - wyjaśnia dr Frank Greenway.

Reklama

- Dowiedliśmy również, że przy niższej kaloryczności i mniejszej porcji, owsianka okazała się bardziej efektywna w zaspokojeniu głodu niż typowe płatki owsiane - dodaje.

Owsianka jest nie tylko sycąca, ale jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, dostarcza również organizmowi błonnika i cennych kwasów tłuszczowych.

A jak na nią zapatrują się dietetycy?

- Po raz kolejny spotykamy się z dietą, która nie bierze pod uwagę takich czynników, jak wiek, wzrost, waga, kompozycja ciała, aktywność czy płeć - mówi Jacek Bilczyński, ekspert INTERIA.PL. - Innymi słowy, mamy szablon dostosowany do każdej osoby. Tego typu systemy żywienia przyczyniają się zwykle do spowolnienia metabolizmu, utraty ogólnej masy ciała, a nie jedynie tkanki tłuszczowej.

Zalety
- Tania
- Prosty i zrozumiały system żywienia
- Możliwa utrata wagi

Wady

- Niezbilansowana
- Nudna
- Powoduje niebezpieczne niedobory witamin i minerałów - Nie gwarantuje utraty tkanki tłuszczowej

INTERIA.PL/PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy