Cukier może i krzepi, ale też postarza

Chcesz wyglądać młodziej? Ogranicz spożycie cukru. Holenderscy naukowcy piszą na łamach czasopisma "Age", że podwyższony poziom glukozy we krwi sprawia, że w oczach innych wyglądamy na starszych, niż wskazuje nasz wiek.

Naukowcy wiedzą, że subiektywna ocena wieku osoby oglądanej na zdjęciu może pomóc w ocenie jej stanu zdrowia. Okazuje się, że jest też dobrym wskaźnikiem poziomu glukozy we krwi. Cukier przyspiesza bowiem starzenie się naszej skóry w sposób, który okazuje się zauważalny dla innych.

Starsze, niż są w rzeczywistości

Badania naukowców z Uniwersytetu w Lejdzie pokazały wyraźnie, że osoby o wyższym poziomie cukru we krwi są przez innych subiektywnie postrzegane jako starsze, niż są w rzeczywistości.

Eksperyment objął w sumie 602 oceniane osoby i 60 oceniających ich wiek na podstawie zdjęcia.

Ocenianych podzielono na grupy o niskim, średnim i wysokim poziomie cukru. 33 z nich cierpiało na cukrzycę i u nich poziom glukozy był najwyższy. Pod uwagę brano też inne czynniki wpływające na wygląd skóry, w tym indeks masy ciała, skłonność do korzystania z kąpieli słonecznych czy palenie papierosów.

Reklama

Starsi o rok i 7 miesięcy

Okazało się, że cukier może nas postarzyć w oczach innych nawet o średnio rok i 7 miesięcy. Taką różnicę zauważono, porównując grupę cukrzyków z grupą o najniższym poziomie glukozy.

Wygląda więc na to, że przybył nam kolejny powód, by cukru unikać. Naukowcy zdają się mówić: kostka cukru do herbaty albo zmarszczka - wybór należy do ciebie.

RMF24.pl
Dowiedz się więcej na temat: cukier | starość | badania | słodycze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama