Chcesz utrzymać wagę? Jedz orzechy

Jedzenie orzechów, takich jak orzechy włoskie i pistacjowe, może zmniejszać ryzyko otyłości i zaburzeń metabolicznych - informuje pismo "PLOS ONE". Dotychczas orzechy uważano za zbyt tłuste, by mogły być pomocne w zachowaniu szczupłej sylwetki.

Najnowsza analiza przeprowadzona przez naukowców z Loma Linda University w Kalifornii w grupie 803 osób wykazała, że wśród tych, którzy jedli najwięcej orzechów tzw. drzewnych (jak orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe, makadamia, brazylijskie, pekan i migdały) otyłość była o 37-46 proc. rzadsza, w porównaniu z osobami, które spożywały ich najmniej.

Nie zaobserwowano, by jedzenie orzeszków ziemnych miało równie korzystny wpływ na masę ciała. Wśród osób, które jadły dużo orzechów ziemnych i drzewnych, otyłość była rzadsza o 37 proc., a wśród tych, którzy konsumowali mało ziemnych i dużo drzewnych - o 46 proc. rzadsza.

Reklama

Okazało się też, że najwięksi amatorzy orzechów drzewnych o ponad 30 proc. rzadziej mieli objawy tzw. zespołu metabolicznego. Jest to grupa zaburzeń metabolicznych, które występując łącznie znacznie zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego (dwukrotnie) oraz cukrzycy typu 2 (aż pięciokrotnie).

Zalicza się tu: otyłość brzuszną, podwyższony poziom trójglicerydów, obniżony poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL), podwyższone ciśnienie krwi lub zdiagnozowane nadciśnienie oraz podwyższony poziom glukozy we krwi.

Zgodnie z definicją podawaną przez American Heart Association zespół metaboliczny stwierdza się, gdy u danej osoby występują łącznie trzy z tych zaburzeń.

Orzechy te są m.in. bogatym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, które mogą korzystnie wpływać na stężenie dobrego cholesterolu. Poza tym są bardzo kaloryczne i zawierają dużo białka, dzięki czemu mogą szybciej wywoływać uczucie sytości i sprawiać, że ludzie jedzą mniej niezdrowej kalorycznej żywności. Obecnych jest w nich wiele innych związków, w tym witamin i mikroelementów, korzystnych dla zdrowia.

Jak skomentował dla agencji Reuters niebiorący udziału w badaniach Jeffrey Blumberg z Tufts University w Bostonie, obecnie istnieje wiele dowodów na to, że sięganie po orzechy jest mądrym wyborem dietetycznym, pod warunkiem, że spożywamy je w rozsądnych ilościach, dostarczają bowiem dużo kalorii.



PAP life
Dowiedz się więcej na temat: dieta | orzechy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy