Przed treningiem warto wrzucić coś lekkostrawnego na ruszt. Znakomicie sprawdzają się koktajle węglowodanowe. Nie dość, że dostarczą naszemu organizmowi niezbędnej energii, to jeszcze nie obciążą żołądka.
Koktajl, w zależności oczywiście od składników, najlepiej wypić najpóźniej na 30-60 minut przed rozpoczęciem treningu na siłowni lub wyruszeniem na ścieżkę biegową lub rowerową.
Sprawdzone receptury
Propozycji i receptur na napój, który zapewni nam "węgle" i dobre samopoczucie podczas wysiłku jest cała masa. Można kupić gotowe sproszkowane mikstury, które wystarczy zalać wodą i wymieszać lub przyrządzić je w domu ze sprawdzonych składników.
Każdy z nas ma też swoje ulubione smaki, owocowe i nie tylko, jakie najbardziej mu podchodzą w koktajlu.
Chcielibyśmy zwrócić waszą uwagę na jeden niepozorny składnik, który można dodać do waszych napojów, żeby dodatkowo podkręcić - w zdrowy sposób - jego moc i wartości odżywcze. Tym składnikiem jest sproszkowany korzeń maca.
Peruwiański żeń-szeń
Maca, znana również jako peruwiański żeń-szeń, to roślina występująca w Andach. Rośnie na wysokości 3500 m. n.p.m. i wyżej, co sprawia, że jest prawdopodobnie najwyżej uprawianą rośliną jadalną. A jej zalety dla organizmu są niepodważalne!
Sproszkowany korzeń rośliny jest bogaty w kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i aminokwasy. Maca zawiera aż 59 proc. węglowodanów, co w połączeniu z jej innymi składnikami odżywczymi sprawia, że jest idealna dla sportowców i osób potrzebujących zastrzyku energii.
Chcesz się doładować przed treningiem? Wsyp łyżkę sproszkowanego korzenia maca do miksera, dodaj sok z dwóch wyciśniętych pomarańczy, dojrzałego banana, całość zmiksuj i gotowe! Oczywiście owocami i warzywami, czyli bazą koktajlu, żongluj według smaku i tego, co daje ci energię, a nie obciąża organizmu.
No to na zdrowie! A teraz... na trening!