Dlaczego Japończycy tak długo żyją?

Sekret długowieczności Japończyków to prawidłowy styl życia oraz zdrowa dieta. Wśród tej populacji obserwuje się niski cholesterol LDL oraz niską zachorowalność na choroby układu krążenia.

Japończycy, szczególnie Ci zamieszkujący wyspę Okinawa, bardzo długo cieszą się dobrym zdrowiem i bez problemu dożywają sędziwego wieku 100 lat, a wielu z nich żyje nawet dłużej. Jeden z najsilniej oddziaływających czynników, korzystnie wpływający na ich doskonały stan zdrowia, to zdrowy styl życia i dieta dla serca. Prawidłowy sposób żywienia zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, m.in. układu krążenia ze względu na niski zły cholesterol LDL. 

Klucz do długowieczności

Reklama

Do głównych zasad diety stosowanej przez mieszkańców Okinawy należą:

• kaloryczność

W celu utrzymania prawidłowej sylwetki warunkującej dobry stan zdrowia należy zadbać o spożywanie takiej ilości kalorii, która jest zgodna z zapotrzebowaniem organizmu. Z tego względu zaleca się ograniczenie spożycia wysokokalorycznych i tłustych produktów, takich jak np. tłuste gatunki mięs, sery żółte, śmietana, masło. Ich zdrowszymi i mniej kalorycznymi zamiennikami są chude rodzaje mięs, chude sery i margaryny z dodatkiem steroli roślinnych, które obniżają poziom cholesterolu będącego czynnikiem ryzyka rozwoju chorób serca. d

• dużo przeciwutleniaczy

Przeciwdziałają szkodliwemu działaniu wolnych rodników i spowalniają starzenie organizmu. Duże ilości przeciwutleniaczy znajdują się w zielonej herbacie, warzywach i owocach. Zawierają one również sporo błonnika pokarmowego, który sprzyja utrzymaniu dobrego zdrowia  oraz zmniejsza m.in. poziom cholesterolu.

• białko roślinne

Japończycy spożywają sporo białka, głównie w postaci sera sojowego. Dieta dla serca powinna być wzbogacona w różnorodne pasty do kanapek z roślin strączkowych, koktajle na bazie mleka sojowego lub tofu, jako dodatek do obiadu lub sałatki. 

• dużo ryb i owoców morza

Są one dobrym źródłem kwasów omega 3, które korzystnie wpływają na stężenie cholesterolu ogółem, zwiększają „dobry” cholesterol HDL i jednocześnie obniżają „zły” cholesterol LDL. Ponadto działają przeciwzapalnie, a to może wpływać na długość życia.

• bogactwo produktów roślinnych

Warzywa, owoce, korzenie, bulwy, ziarna zbóż to podstawa codziennej diety. 

• pozamleczne źródła wapnia

Na wyspie spożywa się niewiele produktów mlecznych, jednak mieszkańcom wcale nie brakuje wapnia. Głównym źródłem tego składnika jest dla nich: soja, zielone algi, ryby i warzywa. 

Aktywny tryb życia

Ruch to zdrowie. Mieszkańcy Okinawy prowadzą spokojny tryb życia, żyją bez stresu, bez pośpiechu. A wolny czas poświęcają na aktywność fizyczną. Głównie w postaci spacerów. Ponadto dbają o wyciszenie organizmu, często organizują wspólne wypoczynki przy gorących źródłach zwanych onsenami. 


materiał zewnętrzny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy